bloggtorka

Rejäl blogg torka har jag för stunden men det kanske går över, den som lever får se...


Hot spot..!

Hot-spot (fukteksem)

Fukteksem är en hastigt uppblossande inflammation i huden hos hund.

Ena dagen är de helt friska, nästa har de våldsam klåda på en fläck. Den sitter vanligen på kinden, halsen, nacken eller huvudet, men kan i princip förekomma var som helst på kroppen.

Veterinärer brukar kalla lidandet för "hot spot". Andra benämningar är sommarsår, retrievereksem.

Sommartid ser man en ökad frekvens av fukteksem. Orsaken är då vanligen att man får en snabb tillväxt av bakterier i huden på grund av att det blir varmt och fuktigt i pälsen. Sjukdomen ses oftare hos hundar med tät, tjock päls, som t.ex. retrievers och rottweiler. Hundar med mycket underull verkar också vara väl representerade.

Troligen beror uppkomsten på en dålig cirkulation i kombination med ökad värme som då gör att kroppens egna bakterier dvs den normala bakteriefloran som finns på huden, kan växa till sig och ge dessa symtom.

Detta innebär att för denna typ av hundar är en noggrann pälsvård av största vikt.

Se till att inte hunden går omkring med tovor i sin päls och se till att underhår som ger denna extrema täthet mot huden tas bort med karda eller borste.

Detta skapar en bra luftcirkulation mot huden samtidigt som en daglig genomborstning av pälsen även stimulerar till ökad blodcirkulation i de yttre hudlagren.
Detta skapar förutsättningar för en frisk och sund hud.

Ofta drabbas hundar som badar mycket, men symtomen förekommer även hos hundar som aldrig tar ett dopp.

Det brukar börja som en liten sårig förändring, men efter bara något dygn har det utvecklats till ett större område med kladdig, hoptovad päls och rodnad hud. Ibland ses områden med död, pergamentliknande hud. Efter en tid ramlar dessa områden bort och man får ett kalt öppet sår. Efter ytterligare ett par veckor börjar såret torka upp och man kan börja skönja en ny hårväxt i grundlagren av ytterhuden. Hunden är under hela denna tid extremt irriterad av sin åkomma och vill gärna riva och klia.

Alla hundar ömmar mycket kraftigt vid beröring så man bör vara försiktig när man berör det affekterade området.

När man klipper bort pälsen ser man att huden är mycket kraftigt rödfärgad och irriterad. Fortsätter hunden att klia uppstår ett riktigt sår.

Behandlingen består i att man klipper bort allt hår i området tills man kommer ut på frisk hud. Området tvättas med till exempel tvål och vatten. Veterinären ska kontaktas för att avgöra hur såret sen ska behandlas. Lokal behandling av såret kan räcka, men ibland krävs allmän behandling med antibiotikatabletter.

Djurägare som satsar mycket på utställningar kan avstå från den gängse behandlingen vad gäller att klippa hunden och enbart satsa på en noggrann pälsvård i kombination med kortison och antibiotika i tablettform. Många gånger fungerar detta utmärkt. Man bör vid denna behandlingsform ha extra noggrann uppsikt över det skadade området.

Vissa hundar har en benägenhet att få tillbaka fukteksemen.

Det är viktigt att veta att dessa förändringar även kan uppkomma som en reaktion på angrepp av hudparasiter, men även andra hudproblem såsom allergier mm. kan vara orsak till problemet.

Eftersom hunden inte får klia sig bör den ha en krage eller ev. ett tassbandage på den tass hunden kliar sig med.

Tips för djurägaren:

a.. kontrollera hunden dagligen med noggrann genomborsting. Se till att få bort gammalt underhår.

b.. Håll pälsen ren. Om hunden behöver bada så föna hunden torr.

c.. Om du upptäcker ett sår, klipp rent intill bar hud.
Detta för att skapa bättre luftcirkulation runt såret.
Observera smärtan de kan ha.

d.. Tvätta rent med tvål och vatten.

d.. Se till att hunden inte kliar och slickar på såret, till exempel med hjälp av en krage.

e.. Kontakta veterinär.

Det är Bilbo just nu lider av och det kom skit fort, jag lider verkligen med honom.. Såå igår vart det ett besök hos vetten, han vart drogad och rakad.. nu har han två olika antibiotika, en in och en utvädig plus kortison *suck* hoppas att han klarar sej från framtida besvär...


RSS 2.0